GZ ŠENTJUR

Portal Gasilske zveze Šentjur

  
loader

Prihajajoči dogodki

No events found

Prisotni

Na strani je 8 gostov in ni članov .

Prijava

KORONAVIRUS - NAVODILA ZA GASILCE - 2 VAL

V Sloveniji se soočamo z drugim valom epidemije in nezadržnim širjenjem koronavirusa. Podatki se spreminjajo iz ure v uro in pristojne inštitucije vsakodnevno sprejemajo ukrepe in izdajajo strokovna priporočila za omejitev širjenja.

Gasilska zveza Slovenije je izdala navodila, ki vsebujejo navodila za delovanje gasilskih enot za vse nivoje v gasilski organizaciji ter navodila za uporabo opreme in zaščitnih sredstev.

Do vseh navodil dostopate s klikom na POVEZAVO.

Vsa navodila in priporočila se bodo sproti dopolnjevala, dostopna pa bodo s klikom na zgornjo povezavo.

GASILSKE ENOTE PROSIMO ZA REDNO SPREMLJANJE SPREMEMB IN DOPOLNIL, za kar dodajamo spodnji seznam posodabljanj:

------------------------------------------------------------------------------------------------

2.11.2020 - dodan varnostni list za 6% vodikov peroksid

------------------------------------------------------------------------------------------------

Predlogi v zvezi z izvajanjem ukrepov varstva pred požarom ob upoštevanju navodil za preprečevanje širjenja novega koronaviursa.

Postopkovnik in ostala navodila

Objavljamo Postopkovnik o razkuževanju objektov v javnem sektorju v primeru stika s COVID – 19, Smernice za ravnanje s hladnimi zamegljevalniki, Priporočila za preprečevanje prenosa okužbe z novim koronavirusom (NIJZ) za gasilce in ostale pripadnike sil ZRP ter dopis Urada za kemikalije, skupaj s pripadajočimi prilogami.

Odredba o prepovedi kurjenja v naravi

Objavljamo povezavo na spletno stran Občine Šentjur, kjer je razviden preklic odredbe o prepovedi kurjenja v naravi z dne 16. 3. 2020, z namenom zaščite sadovnjakov, vinogradov in hmeljišč proti pozebi. Na strani so objavljeni tudi dokumenti.

https://www.sentjur.si/objava/252342

OBVESTILO

V zvezi širjenja KORONA VIRUSA po Sloveniji, je bil aktiviran štab Civilne zaščite. 13.3.2020 ob 9.56 uri je bil aktiviran državni načrt in regijski načrt zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oz. pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh za potrebe izvajanja ukrepov in nalog problematike COVID-19.

Včeraj se je s poveljnikom CZ sestal tudi poveljnik GZS, kjer še gasilci nismo dobili nobenih konkretnih nalog glede ukrepanja ob epidemiji. Preko CZ Občine Šentjur smo že zaprosili za osnovna zaščitna sredstva gasilcev za izvajanje rednih intervencij na CZ Zahodno Štajerske in na CZ RS. Ker osnovne zaščitne opreme trenutno primanjkuje moramo gasilci pri morebitnem posredovanju na rednih intervencijah obvezno uporabljati IDA, katerega je potrebno po končani uporabi dobro dezinficirati in nato še pustiti na zraku. Dezinficirati je potrebno komplet zaščitno opremo, ki ste jo uporabljali.

V primeru intervencije oz. posredovanja odpiranja vrat in prenosa ponesrečencev morate imeti obvezno zaščitno opremo pred virusi, ki jo pridobite s strani reševalcev ali zdravnikov. V nasprotnem primeru ne smete posredovati.

Poveljnika GZ je potrebno obvezno takoj obvestiti:

  • o morebitni nesposobnosti GE v primeru povečanja števila obolelih gasilcev v GE,
  • o nadomeščanju operativnih vodij GE, če so aktualni zboleli,
  • v PGD morate imeti v pripravljenosti bolničarje,
  • gasilsko službo, kolikor je mogoče naj vsaj v prvih vrstah opravljajo mlajši zdravi operativni gasilci,
  • redno in takoj obveščati poveljnika GZ o vseh aktivnostih,
  • o morebitnih okuženih v GE voditi evidenco (pomembno zaradi izvajanja redne dejavnosti).

Vsi operativni gasilci, ki sodite v rizično skupino v primeru okužbe bodite še posebno previdni.

Prosimo, da se v čim večji meri izogibate večjih skupin in če je le mogoče ostanete doma. Držite se navodil, ki so objavljene v vseh medijih in na spletnih straneh GZ Šentjur in NIJZ.

Ponovno opozarjamo, da bodite pozorni na kurjenje v naravi, da ne bi prišlo do požara in na preventivno ukrepanje.

Poveljniki morajo redno spremljati e-pošto, SMS na nova navodila.

Za morebitne klice s strani CZ ali drugih služb za posredovanje v zvezi Korona virusa, je potrebno obvezno poklicati poveljnika GZ, da dobijo nadaljnja navodila. Brez prejetih navodil sami individualno ne smejo posredovati – najprej je potrebno poskrbeti za lastno varnost, šele nato ostale.

Martin Cmok
Poveljnik GZ Šentjur

KORONA VIRUS ZELO NUJNO OBVESTILO

V zvezi širjenja KORONA VIRUSA po Sloveniji, je bil aktiviran štab Civilne zaščite.

Glede na to da je bil primer odkritja okužene osebe z KORONA VIRUSOM v naši bližini, se moramo ravnati samozaščitno in upoštevati vsa navodila, ki bodo sledila.

Po posvetu z vodstvom GZS, CZ in rdečega križa je bila sprejeta ODLOČITEV, da se na nivoju Gasilske zveze Šentjur preklicujejo do nadaljnjega vse organizirane oblike združevanja ljudi, kjer je prisotno večje število ljudi (občni zbori, izobraževanja – na nivoju GZ kot na nivoju GZS, s čimer ste že bili obveščeni).

Do nadaljnjega je prekinjeno izobraževanje za OPERATIVNEGA GASILCA, o datumu nadaljevanja boste pravočasno obveščeni.

Prav tako je pod vprašajem izvedba izobraževanja za VARNO DELO Z MOTORNO ŽAGO (o tem boste pravočasno obveščeni).

V zvezi izobraževanj na nivoju GZS (Ig, Pekre, Sežana), kjer imate razporejene tečajnike v pomladanskem delu izobraževanj za pridobitve specialnosti spremljajte e-poto o spremembah terminov izobraževanj.

Vse gasilske enote v GZ Šentjur morajo biti v operativni pripravljenosti, zaradi tega, so preklicane vse ostale aktivnosti (operativne vaje in druge oblike usposabljanj ali tekmovanj).

Glede na razvoj dogodkov (širjenje virusa) je pod vprašajem tudi izvedba občinskega tekmovanja v mesecu juniju, kot ste že seznanjeni je državno tekmovanje planirano za 23.5.2020 in 24.5.2020  bilo preklicano in prestavljeno na 3.10.2020 in 4.10.2020. Prav tako se prekinjajo vsa tekmovanja na ravni Celjske regije in ostala ligaška tekmovanja v organizaciji GZS.

V vednost bodite pozorni na kurjenje v naravi, da ne bi prišlo do požara.

Poveljniki morajo redno spremljati e-pošto, SMS za nova navodila.

Za morebitne klice s strani CZ ali drugih služb za posredovanje v zvezi Korona virusa, je potrebno obvezno poklicati poveljnika GZ, da dobijo nadaljnja navodila. Brez prejetih navodil sami individualno ne smejo posredovati – najprej je potrebno poskrbeti za lastno varnost in zaščito, šele nato ostale. (Za posredovanje bodo dobili ustrezno zaščitno opremo, ki se nahaja v centralnem skladišču CZ v Celju). Vsa navedena navodila veljajo od 21.00 ure dne 11.3.2020 do preklica.

Martin Cmok
Poveljnik GZ Šentjur

Taktične vaje

Objavljamo datume taktičnih vaj, ki se izvajajo po društvih: 

- PGD Šentjur, petek 27.9.2019, ob 16:30 uri, Planinski dom Resevna

- PGD Dramlje, sobota 28.9.2019, ob 8:00 uri, OŠ Dramlje

- PGD Loka pri Žusmu, nedelja 13.10.201, ob 9:00 uri, Domačija Kolar (Babna Gora 3)

- PGD Kalobje, sobota, 12.10.2019, ob 16:00 uri, na naslovu Vodice pri Kalobju 4

- PGD Ponikva, sobota, 12.10.2019, ob 15:00 uri, Gospodarsko poslopje Podgaj 7a

- PGD Lokarje, petek, 25.10.2019, ob 17:00 uri, domačija Korošec Cerovec 4

- PGD Dobje, sreda, 23.10.2019, ob 17:00 uri, Blatni vrh

- PGD Prevorje, sobota, 26.10.2019, ob 8:30 uri, objekt Špoljar, Košnica

- PGD Loka pri Žusmu (vaja članic), sobota, 2.11.2019, ob 16:00 uri, Loka pri Žusmu 105

- PGD Dolga Gora, nedelja, 10.11.2019, ob 8:30 uri, vinska klet Hudolin, Dolga Gora 59

Vaja GZ Šentjur

Alarm za domačo in še tri sosednje enote je bil minuto pred osemnajsto uro, prvi posredovalci pa so prispeli na kraj dogodka že nekaj minut čez osemnajsto uro. Tam so od lastnika prejeli kratek opis situacije in nemudoma pričeli z delom. Kmalu so se jim pridružile tudi vse tri ostale enote, ki so bile pozvane med prvimi, med njimi tudi domači poveljnik Franci Zdolšek, kateri je nemudoma prevzel vodenje.

Preberite več: Vaja GZ Šentjur

Vaja NESREČA NA JUŽNI ŽELEZNICI »ŽELEZNICA 2018«

Na železniški postaji v Šentjurju bo jutri ena največjih regijskih vaj Uprave za zaščito in reševanje na tem območju. V vaji bo sodelovalo skoraj 300 oseb – gasilcev, reševalcev, policistov, vojakov, pripadnikov civilne zaščite in drugih, ki bodo preverjali, kako usposobljeni so za primer hudega trčenja vlakov in izlitja nevarne snovi. Vaja se bo začela ob 9.45.
Poveljnik Gasilske zveze Šentjur in namestnik vodje vaje Martin Cmok opozarja, da bo tako vse do poldneva na območju železniške postaje veliko ljudi, interventnih vozil s sirenami, tudi helikopter. Ukrepali bodo, kot bi šlo za resnično nesrečo, a ker bo šlo za vajo, naj ne bo panike. Kdor bi si želel vajo ogledati, naj na območje zbirnih mest pride do 9.30.

Zapore cest
Občasne zapore bodo na cesti med Šentjurjem in Grobelnim, popolna zapora pa bo na cesti od Zdravstvenega doma proti Hruševcu.

Radarska slika padavin

Požarna ogroženost

Požarna ogroženost

Grafični prikaz dogodkov

Copyright © 2013 GZ Šentjur. Designed by Ales GuzejZa optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information