GZ ŠENTJUR

Portal Gasilske zveze Šentjur

  
loader

Prihajajoči dogodki

Jul
17

17.07.2022 - 24.07.2022

Prisotni

Na strani je 10 gostov in ni članov .

Prijava

Mesec maj, posvečen tudi sv. Florjanu

Mesec maj je vsako lepo posvečen Mariji in šmarnicam, prav tako pa je posvečen tudi zavetniku gasilcev sv. Florijanu, ki goduje 4.maja. Večletna tradicija po nekaterih društvih je, da se gasilci enkrat letno srečajo v domači cerkvi in darujejo mašo v čast sv. Florijanu. Tako so svojega zavetnika počastili po nekaterih društvih znotraj Šentjurske gasilske zveze.

PGD KALOBJE:

To je bila že 28. gasilska maša na Kalobju.  V soboto, dan prej so članice očistile cerkev, poskrbele za njeno okrasitev in tako za lepo nedeljsko vzdušje. Zbor gasilcev je bil v nedeljo 12. maja ob 10. uri pred gasilskim domom v paradnih in delovnih oblekah. Kljub napovedanemu slabemu vremenu so oblaki le uspeli zadržati svoje kaplje dežja in tako privabiti okrog 50  gasilcev, da smo skupaj počastili sv. Florijana. Poveljnik društva Dejan Hribernik je postrojil gasilce in pozdravil vse udeležene domače člane kot tudi člane pobratenega društva PGD Brezje. Nato je sprevod gasilcev slovesno odšel v Marijino cerkev, kjer sta gasilce pričakala domači župnik Peter Orešnik ter župnik s  Svetega Jožefa v Celju z ministranti. Pri darovanju so sodelovali tudi najmlajši člani, ki so tako na oltar prinesli vodo, cvet in kipec sv. Florijana.   Po darovani sv. maši je sprevod gasilcev odšel proti gasilskemu domu, kjer so se vsi gasilci nastavili spretnemu fotografu za spominsko obeležje tega dne. Nato so se  v prostorih gasilskega doma malo pogreli in okrepčali z jedačo in pijačo.  Sledil je klepet ob kavici, nato pa je vsakdo odšel kljub maju v objem toplega domačega zavetja.

PGD LOKARJE:

Kot je tradicija so tudi letos gasilci iz Lokarij obeležili god svetega Florjana. Na predvečer goda sv. Florjana smo obiskali naše krajane po vaseh, jim zapeli florjanovo pesem in jih povabili k nedeljski florjanovi maši v cerkev sv. Rozalije.  Zaradi slabega vremena so letošnjo mašo v nedeljo, 5. maja pričeli z zborom gasilcev pred cerkvijo. Po uvodnem pozdravu župnika Vinka Čonča in prihodu v cerkev sv. Rozalije, je letos čast, da prinesejo kipec sv. Florjana pred oltar pripadla predstavnicam naših članic. Tudi letos so gasilci PGD Lokarje mašo zaključili s florjanovo pesmijo. Zaradi slabega vremena pa smo obiskovalce po maši povabili v naš gasilski dom, kjer smo jih pogostili s tradicionalno florjanovo pojedino - pečenimi jajci in ostalimi dobrotami, ki so nam jih ob našem petju podarili krajani.

PGD PONIKVA:

Na Ponikvi je že od nekdaj  v navadi, da se gasilci z domačim gospodom župnikom Alojzom Kačičnikom, dogovorijo za eno nedeljo v maju, na katero počastijo njihovega zavetnika v priprošnji da bi jih obvaroval pred nevarnostmi, ki so jim izpostavljeni pri svoji velikodušni pomoči ljudem v stiskah, ter darujejo mašo za vse žive in rajne gasilce. Gasilci in gasilke PGD Ponikva, so se v nedeljo, 5. maja pred sv. mašo strumno postavili v dve vrsti pred gasilskim domom na Ponikvi, nato pa v sprevodu v slovesnih uniformah vkorakali v cerkev, kjer jih je pozdravil in počakal domači župnik.  Po končani maši pa so gasilci pripravili malico in nadaljevali druženje za vse zbrane gasilce v gasilskem domu na Ponikvi.

PGD PLANINA

Tako kot že vrsto let do sedaj, so tudi to leto gasilci PGD Planina pri Sevnici pripravili Florjevanje, v čast njihovemu  zavetniku sv. Florjanu. Vse skupaj se je začelo v soboto zvečer, ko se je več kot 40 pevcev razkropilo po celotni krajevni skupnosti in s Florjanovo pesmijo razveselilo krajane. Ti so jih to leto še posebej lepo obdarili, še posebej z jajci, katerih se je nabralo vač kot 1700. V nedeljo, so se navkljub zelo hladnemu in deževnemu vremenu odpravili h gasilski maši, kjer je v domači cerkvi mašo daroval domači župnik Jože Vengust. Po maši, so se tako gasilci kot tudi lepo število krajanov pomudili na pogostitvi v gasilskem domu, kjer je lepo dišalo po pečenih "cvrkih" iz jajc, ki so jih pretekli večer darovali krajani. Za konec se velja zahvaliti vsem pevcem, ki so sodelovali pri petju, vsem krajanom za darove in vsem, ki so tako ali drugače pripomogli, da je tradicionalno Florjevanje, ki je to leto potekalo že sedemindvajsetič, uspešno pod streho.  

PGD DOBJE:

Kot že nekaj let zapovrstjo,  so imeli tudi letos  v Dobju gasilsko sveto mašo, s katero so počastili zavetnika gasilcev svetega Florjana in se ob tem spomnili na preminule  tovariše, ki so kakor koli odšli ali se poslovili od njih. Društvo je še mlado in ustanovni člani so še vedno med njimi, zato  je tudi maša priprošnja, da jih varuje sveti Florjan, ostale člane pa vodi pri njihovem poslanstvu in varuje pred nesrečami in intervencijami.

 

 

 

Radarska slika padavin

Požarna ogroženost

Požarna ogroženost

Grafični prikaz dogodkov

Copyright © 2013 GZ Šentjur. Designed by Ales GuzejZa optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information