GZ ŠENTJUR

Portal Gasilske zveze Šentjur

  
loader

Prihajajoči dogodki

No events found

Prisotni

Na strani je 4 gostov in ni članov .

Prijava

Ob dnevu Civilne zaščite v Šentjur plaketa in srebrni grb

Medtem, ko so na državni ravni na Brdu pri Kranju že 28. februarja  z osrednjo slovesnostjo obeležili dan Civilne zaščite, se po Sloveniji vrstijo še regijske prireditve.  Priznanja Civilne zaščite so bila tako v petek, 7. marca, podeljena tudi na regijski prireditvi v Štorah, na kateri so jih prejeli na ravni posameznikov Martin Cmok, na ravni organizacij pa člani PGD Šentjur.

Martin Cmok, poveljnik Gasilske zveze Šentjur, je letos prejel srebrni grb Civilne zaščite. Kot je med drugim zapisano  v obrazložitvi, je Cmok že kot mlad stopil v gasilske vrste in hitro začel razvijati sposobnosti za timsko in prostovoljno delo. V času gasilske kariere je zelo hitro napredoval, svoje znanje pa krepi z nenehnim izobraževanjem oziroma usposabljanjem, je član Štaba za vodenje večjih intervencij pri Gasilski zvezi Slovenije, med drugim pa je dobitnik številnih priznanj in gasilskih odlikovanj.  Plaketo CZ pa je prejelo PGD Šentjur, ki letos obeležuje 140-letnico delovanja, pri čemer je bilo poudarjena nenehna skrb za izboljšanje požarne varnosti v mestu Šentjur z okolico. Obrazložitev navaja, da se člani poleg stalne intervencijske pripravljenosti zavedajo odgovornosti »osrednje gasilske enote 4. kategorije« in tudi vse bolj pogosto posredujejo ob različnih naravnih in drugih nesrečah, ki ogrožajo mesto z okolico in opravljajo številne storitve, ki jih od njih pričakujejo občani.

Sicer je komisija, ki je letos izbrala kandidate za priznanja in nagrado s področja varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami,  potrdila 322 predlogov za priznanja. Med njimi je 207 bronastih, 64 srebrnih in 30 zlatih znakov,  20 plaket ter kipec Civilne zaščite za življenjsko delo. Plaketa Civilne zaščite se podeljuje za življenjsko delo, posebne zasluge in izjemne uspehe pri zaščiti in reševanju ljudi, živali, premoženja, kulturne dediščine ter varovanju okolja ob naravnih in drugih nesrečah. Srebrni znak Civilne zaščite se podeljuje za posebne zasluge in izjemen prispevek pri razvijanju in krepitvi varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ter za izume in inovacije na tem področju.

Objavljamo obrazložitve v celoti:

 

MARTIN CMOK:

Imenovani je mlad stopil v gasilske vrste in hitro začel razvijati sposobnosti za timsko in prostovoljno delo. V času gasilske kariere je zelo hitro napredoval, svoje znanje pa krepi z nenehnim izobraževanjem oziroma usposabljanjem. Poleg številnih funkcij v matičnem društvu, je kmalu prevzel skrb za operativno vodenje gasilskih enot v občini Šentjur, katerega odgovorno delo opravlja že četrti mandat. Svoje znanje s pridom prenaša tudi na mlajše rodove, saj ima specialnost predavatelja, na področju tekmovanja pa je uveljavljeni gasilski sodnik. Nenehno skrbi za operativno sposobnost vseh društev v GZ Šentjur, njihovo usposobljenost in opremljenost.  Pri vodenju večjih intervencij in ob odpravi posledic po naravnih nesrečah je odločen in odgovoren, s pridom uporablja svoje znanje in izkušnje iz dosedanjega dela, zato tudi povabilo, da sodeluje že drugi mandat, kot  član Štaba za vodenje večjih intervencij pri GZS.

Za dosedanje delo je prejel številna priznanja in gasilska odlikovanja, bronasti znak CZ, v letu 2013 pa mu je predsednik RS g. Borut Pahor podelil naziv »Prostovoljec leta«.

 

PGD ŠENTJUR:

Društvo obeležuje v letošnjem letu 140-letnico svojega delovanja in nenehne skrbi za izboljšanje požarne varnosti v mestu Šentjur z okolico. Ustanovitelj društva je bil takratni župan dr. Ipavec, člani društva pa so prevzeli odgovorno nalogo »požarne obrambe«. Skozi različna zgodovinska in politična obdobja je društvo ves čas skrbelo za izobraževanje in usposabljanje operativnega kadra, za nenehno opremljanje z gasilsko opremo, tehniko in vozili in za prostorske pogoje. V to humano in prostovoljno delo, je bilo vedno vključenih več generacij gasilcev, največkrat celotne družine, kar je še posebej krasilo in poglabljalo njihove medsebojne odnose ter krepilo medgeneracijski dialog. Z gospodarsko rastjo in razvojem mesta Šentjur so se povečevale tudi zahteve okolice po povečani požarni varnosti. Gasilci so vse do danes sledili izzivom in zahtevam lokalne skupnosti in vestno ter požrtvovalno opravljali svoje delo. Poleg stalne intervencijske pripravljenosti, se člani društva zavedajo odgovornosti »osrednje gasilske enote 4. kategorije« in tudi vse bolj pogosto posredujejo ob različnih naravnih in drugih nesrečah, ki ogrožajo mesto z okolico in opravljajo številne storitve, ki jih od njih pričakujejo občani. Pri tem je potrebno opozoriti, da je nujno potrebno dobro sodelovanje s CZ, saj je požarni rajon zelo zahteven ter pogojen z obvladovanjem različnih tveganj.

(vir Občina Šentjur)

Radarska slika padavin

Požarna ogroženost

Požarna ogroženost

Grafični prikaz dogodkov

Copyright © 2013 GZ Šentjur. Designed by Ales Guzej



Za optimalno delovanje spletne strani uporabljamo piškotke.

- podrobne informacije..

- pravna podlaga (ZEKom-1)

- smernice informacijskega pooblaščenca

  Sprejemam piškotke.
EU Cookie Directive Module Information